Kociołki Węgierskie, Garnki i Patelnie

Rozpalasz ognisko po leśnym spacerze, wieszasz jedzenie nad ogniem, a wszędzie wokół roztacza się cudowna woń wyśmienitego dania. Brzmi pięknie, prawda? Gotowanie w puszczy to w istocie fantastyczna przygoda. Aby przyrządzać jedzenie na łonie przyrody, potrzeba jednak naczyń, takich jak menażki czy patelnie turystyczne. Garnki z dużym uchwytem można zawiesić bezpośrednio nad ogniskiem, a następnie wygodnie mieszać w nich przepyszną zawartość. Duże kociołki węgierskie powstały z myślą o przyrządzaniu gulaszu, ale przecież tylko od Ciebie zależy, co ugotujesz. Zapraszamy do zapoznania się z modelami wzorowanymi na garnkach wykorzystywanych przez węgierską armię. Perfekcyjnie nadadzą się na camping lub na samotną wyprawę.

Kociołki węgierskie – garnki biwakowe na ognisko

Wykonane przez niemieckie i szkockie marki garnki biwakowe powstają z wysoce odpornej stali lub z nieco lżejszego aluminium. Czasem jest ono anodowane – producenci dbają w ten sposób o najwyższą wytrzymałość na korozję. Podobną rolę pełni emaliowanie stali, czyli nakładanie sproszkowanych minerałów, które nadają modelowi wygląd retro, a jego powierzchni – odporność. Wybierając emaliowany garnek turystyczny na ognisko, zyskujesz więc naczynie o doskonałym wyglądzie, a do tego – bardzo wytrzymałe.

Szukając kociołków węgierskich, koniecznie zwróć uwagę na pojemność, która wynosi od około 4 do aż 22 litrów. Największe naczynia posłużą do przygotowania posiłku dla nawet kilku rodzin, z kolei najmniejsze przydadzą się na samotnym biwaku. Małe garnki turystyczne są dostępne także w postaci menażek ze składanymi rączkami i polipropylenową przykrywką. Pokrywka przyda się do odcedzenia ziemniaków lub makaronu.

Żelazne i stalowe patelnie turystyczne

Czasem gotowanie nie wystarczy – jedzenie trzeba usmażyć, używając turystycznych patelni. Modele polecane na biwak powstają z żelaza, ze stali lub z emaliowanego aluminium. Nie wszystkie patelnie mają rączkę – niektóre, przypominające nieco metalowy talerzyk, wiesza się na łańcuchu nad ogniskiem. Uchwyt przyda się oczywiście, jeśli zamiast żywego ognia, masz do dyspozycji kuchenkę turystyczną. Szukając patelni, zwróć uwagę na wewnętrzną powierzchnię – na stal może być nałożona powłoka non-stick, która zapobiega przypalaniu się jedzenia.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij