Żywność w terenie – dania liofilizowane

2021-01-22
Żywność w terenie – dania liofilizowane

Wybierasz się w teren i nie chcesz nieść ze sobą torby jedzenia? Masz mało miejsca w plecaku i obawiasz się, że Twój pokarm się nie zmieści? To słuszne obawy, zwłaszcza jeśli podczas wypadu chcesz posilić się ciepłym posiłkiem. Dzięki „kosmicznej” technologii, którą jest liofilizacja pożywienia, możesz zabrać ze sobą nawet kilka gotowych potraw. Wystarczy zagotować trochę wody, następnie odczekać kilka minut i możesz zajadać pełnowartościowe danie. Czym dokładnie jest liofilizacja żywności? Jak przygotować danie liofilizowane? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Skąd ta cała liofilizacja? Z kosmosu?!

Może wydawać się to śmieszne, jednak to prawda. Niedosłownie! Żywność przygotowywana za pomocą metody liofilizacji, wykorzystywana jest przez astronautów w czasie ich misji. Dlatego zwykło nazywać się, takie dania – kosmicznymi.

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, czym jest proces liofilizacji? Teoretyzując, jest to suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. To metoda, w której rozpuszczalnik usuwany jest w niskiej temperaturze i pod niskim ciśnieniem. Zamrożenie substancji odbywa się za pomocą ciekłego azotu. Proces sublimacji polega na natychmiastowym przejściu wody w stan gazowy. Dzięki temu znika 90-95% wody. Najistotniejszym faktem jest to, że żywność poddana takiemu zjawisku nie traci nic oprócz wody, tzn. nie zmienia smaku, koloru, zapachu, a co najważniejsze wartość kaloryczna jest taka sama jak przed liofilizacją.

W praktyce danie, które następnie staje się liofilizowanym, jest uprzednio przygotowane, mrożone i poddane procesowi sublimacji. Dzięki temu zmniejsza swoją wagę, tzn. z 500 g pokarmu, uzyskujemy 120 g. Oczywiście po zalaniu potrawy wrzątkiem i odczekaniu około 10 minut, jedzenie odzyskuje swoją wagę właściwą, zachowując przy tym wartość energetyczną.

Dzięki mniejszej wadze i objętości posiłek liofilizowany nie zajmuje niepotrzebnego miejsca w Twoim ekwipunku. Dodatkowo podczas odpoczynku możesz posilić się pełnowartościową strawą, a nie niezdrową zupką instant.

Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt wprowadzenia tej żywności podczas II wojny światowej na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych. Myślą przewodnią było wyprodukowanie racji żywnościowych dla wojska, które będą cechowały się możliwie jak najniższą wagą.

Jak przygotować danie liofilizowane?

Proces przygotowania dania jest tak prosty, jak zaparzenie herbaty. Wystarczy, że będziesz postępował zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz zawsze na opakowaniu. Wystarczy, że otworzysz pakunek, zalejesz go wodą w temperaturze około 80 °C. Następnie zamkniesz opakowanie i cierpliwie odczekasz od 6 do 12 minut. Wszystko w zależności od dania, które masz ochotę zjeść. Kiedy zawartość odpowiednio napęcznieje, możesz wziąć widelec lub łyżkę do ręki i śmiało pałaszować swoją porcję.

W niektórych kompletach dostępne są specjalne chemiczne podgrzewacze i torby grzewcze. Takie rozwiązanie ułatwia całą czynność „gotowania”. Dlaczego? Dlatego, że nie potrzebujesz rozpalać ogniska do zagotowania wody. Wystarczy, że wodę wlejesz do dania, które umieścisz wraz z elementem grzewczym w torbie, do której również wlejesz nieco wody.

Czemu to takie dobre?

No właśnie. W tym momencie sprowadzamy sprawę do sedna. Oczywiście, że mógłbyś zabrać ze sobą do lasu wszystkie składniki osobno, kociołek i przygotować wszystko od zera. Jednak to mało praktyczne rozwiązanie. Ciężar, który byś ze sobą dźwigał, byłby nadto niewygodny. Wyobrażasz sobie targać kociołek? Albo nawet patelnię? Jasne, że są wśród nas osoby, którym gotowanie na świeżym powietrzu i żywym ogniu sprawia przyjemność. Części z nas sprawia przyjemność zajadanie tak przygotowanych posiłków. Jednak kierując się praktycznością i wygodą w czasie wypadu w teren, przekonaj się do dań liofilizowanych!

Oszczędzasz czas, miejsce w plecaku, ciężar dźwigany ze sobą, no i masz gwarancję, że podczas wyprawy będziesz najedzony!

Tactical Foodpack® – jedzenie z myślą o służbach specjalnych

Estońska marka zajmująca się produkcją żywności liofilizowanej, tworząc swoje posiłki, kierowała się skojarzeniem smaku i aromatu dań z przyjemnymi elementami życia rodzinnego. Funkcjonariusze jednostek specjalnych nie mają ich nadto ze względu na pracę, którą wykonują.

Wybór, który serwują w swoim menu, jest bardzo szeroki. Zacznijmy od śniadania. Wolisz pudding ryżowy z malinami czy owsiankę z jabłkami. Smakowało? No to możemy przejść do zup. Na dzisiaj przewidziano do wyboru zupę buraczkową z serem feta lub coś na ostro – pikantna zupa z kurczakiem. Najedzony? Na drugie danie w karcie widnieje kurczak z noodlami w sosie na bazie mleczka kokosowego. Masz do wyboru również klasyczne spaghetti bolognese. Może coś bardziej orientalnego? Posmakuj morszczuka w curry. Jeśli jesteś weganinem to żaden problem. Tactical Foodpack® ma w swojej ofercie również dania bezmięsne, np. wegański wok z makaronem.

Jeśli preferujesz zabrać ze sobą rację żywnościową, to masz do wyboru jednoposiłkową lub trzyposiłkową. Jeżeli wolisz większy wybór, to sprawdź sześciopaki – w tym przypadku Charlie. Szykuje się dłuższa wyprawa w dzicz? Tygodniowy zestaw to aż 21 posiłków. Dodatkowo Tactical Foodpack® w swoim asortymencie przewidział sytuację, w której możesz mieć problem z rozpaleniem ogniska w celu zagrzania wody. Dlatego wybierz torbę grzewczą wraz z podgrzewaczem. Żywność swoje terminy ważności ma nawet do 8 lat.

Sprawdź dania liofilizowane i racje żywnościowe dostępne na Milworld.pl.

Autor: Jakub Dobrzyński

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij