Jaki kartusz jest najlepszy?

2019-06-14
Jaki kartusz jest najlepszy?

Ciepły posiłek powinien być jednym z nieodłącznych elementów każdej dłuższej wyprawy w teren. Pozwoli nam zregenerować siły i postawi na nogi. Tylko jak go przyrządzić? Jednym z najprostszych rozwiązań jest kuchenka gazowa – nie zajmuje dużo miejsca w plecaku, a jej waga nie stanowi odczuwalnego obciążenia. Z grubsza mamy kilka rodzajów palników – wkręcane, wbijane i wciskane (Easy Click). Jest też możliwość dokupienia adapterów umożliwiających łączenie różnych palników z różnego rodzaju kartuszami gazowymi. Tylko na co się zdecydować? To właśnie jest tematem na dziś!

Jak już ustaliliśmy, możemy mieszać konfiguracje palników i kartuszy. Postarajmy się jednak wybrać optymalny zestaw.

W zależności od regionu świata tendencje są różne, jednak idzie odnotować pewien trend. Powoli odchodzi się od kartuszy wbijanych. Problem z tym rozwiązaniem polega na tym, że są one w zasadzie jednorazowego użytku. Kiedy raz wbijemy palnik w kartusz, nie możemy wyjąć go do momentu, w którym całkowicie nie opróżnimy zbiornik z gazem. Istnieje też ryzyko przypadkowego zerwania palnika, co kończy się całkowitym ulotnieniem gazu. Brukselscy urzędnicy uznali sprawę za co najmniej potencjalnie niebezpieczną. W konsekwencji Unia Europejska wprowadziła normę EN 407 2012, w myśl której producenci zobowiązani są do wyposażenia tego typu nabojów w system zamykający kartusz.

Dla kontrastu zajmijmy się teraz najpopularniejszymi kartuszami gazowymi, jakimi bez wątpienia są naboje dedykowane do palników gwintowanych. To rozwiązanie zdaje się najbezpieczniejsze i najbardziej praktyczne. Gwint stosowany przez producentów jest uniwersalny, tak więc zasadniczo każdy kartusz tego typu powinien być kompatybilny z każdą kuchenką. Opcja wkręcana jest całkowicie bezpieczna. Pozwala wielokrotnie podłączać i odłączać palnik, a to z kolei znacznie ułatwia transportowanie zestawu – w razie konieczności można go rozłożyć i użyć ponownie, kiedy zajdzie potrzeba. Palniki nie zajmują wiele miejsca, a kartusz (w zależności od pojemności) możemy schować w kieszeni plecaka, zasobnika lub wewnątrz naczyń, które i tak niesiemy ze sobą.

Na niektórych rynkach kartusze gwintowane ustępują popularnością wciskanym (Easy Click). Charakterystyka tychże jest zasadniczo identyczna. Ten rodzaj nabojów wyposażony jest w zawór automatycznie odcinający dopływ gazu po odpięciu palnika. W skali makro znacznie popularniejsze są kartusze wkręcane, jednak przed wyjazdem warto zorientować się, czy w danym miejscu konsumenci nie upodobali sobie jednak tych z systemem wciskowym. Wówczas warto zaopatrzyć się w adapter.

W sprzedaży dostępne są też kartusze DIY – konstrukcyjnie przypominają nabój z gazem do uzupełniania zapalniczek. Dedykowane są głównie do większych kuchennej turystycznych. Te natomiast doskonale sprawdzają się na campingu lub wszędzie tam, gdzie nie musimy daleko odchodzić od samochodu. Kuchenki pozwalają przygotować posiłek w komfortowych warunkach, zbliżonych do tych, jakie oferują nam kuchenki domowe. Jednak z racji gabarytów w żaden sposób nie nadają się na piesze wyprawy.

Oczywiście kuchenki gazowe to nie jedyna narzędzie umożliwiające przygotowanie ciepłego posiłku w terenie. Kartusze dostępne w naszym sklepie znajdziesz TUTAJ.

Autor: Gniewko Bernecki

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
Przeczytaj pozostałe artykuły
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij