8 szybkich przepisów na wartościowe jedzenie na campingu!

2017-08-24
8 szybkich przepisów na wartościowe jedzenie na campingu!

Wyjeżdżasz na camping i martwisz się tym, co będziesz jeść z dala od cywilizacji? Jedzenie w słoikach raczej nie jest Twoim ulubionym daniem? A zupki chińskie i zalewane wrzątkiem purée już się Tobie przejadło? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy 10 przepisów na proste i łatwe w przygotowaniu wartościowego jedzenia na biwaku. Uwierzcie, że gotowanie na campingu to jedna z przyjemniejszych czynności i nie jest tak trudne, jak się wydaje. Dodatkowo smak potraw przygotowanych w pięknym otoczeniu przyrody na kuchenkach turystycznych lub nawet na ognisku jest na tyle niepowtarzalny, że w domowych warunkach nie uda się go odtworzyć.

Makaron z serem

Składniki:

  • 500g makaronu
  • 250g sera żółtego tartego (gouda, cheddar, parmezan)
  • 400 ml słodkiej śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, gałka muszkatołowa

Zagotuj w garnku wodę na makaron. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente. Odcedź. Do garnka biwakowego wlej słodką śmietankę, przypraw do smaku, a następnie dodaj odcedzony makaron. Gdy śmietanka zacznie powoli wrzeć, dodaj ser. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia sera. Gotowy makaron przełóż z garnka do foremek aluminiowych, a następnie posyp serem i na chwilę umieść nad ogniskiem, by zewnętrzna warstwa sera lekko się spiekła.

Pieczone warzywa z kiełbasą

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 kiełbasy
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek

Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski turystycznej, a pokrojoną kiełbasę podsmaż w garnku. Następnie usmażoną kiełbaskę dodaj do warzyw. Przypraw według uznania. Tak przygotowane składniki umieść w foremkach aluminiowych lub we wcześniej przygotowanych kieszonkach z folii aluminiowej. Każdą foremkę szczelnie zamknij, a następnie piecz w żarze ok. 20 minut.

Chili con carne

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów w kostkę lub 0,5l przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili (względem uznania)

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę oregano. Po ok. 1 minucie smażenia dodajemy mięso oraz pozostałe przyprawy. Całość smażymy na patelni turystycznej, aż mięso zmieni kolor. Do garnka wlewamy pomidory oraz bulion lub wodę. Dusimy ok. 15-20 minut, aż pomidory się rozmiękną. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, delikatnie mieszając. Danie gotowe!

Gulasz z warzywami

Składniki:

  • 0,5kg mięsa gulaszowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka

Do mięsa dodajemy musztardę i posiekany czosnek – mięso mieszamy tak, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Rozgrzewamy w garnku olej, na którym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso. Całość smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy resztą przypraw według uznania. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i ok. 200ml wody. Dusimy ok. 30 minut. Danie podajemy z chlebem, upieczonymi ziemniakami lub ugotowanym wcześniej makaronem. Jeśli gulasz chcesz przygotowaćtradycyjnie w kociołku węgierskim, serdecznie zapraszamy do przeczytania naszego wpisu o gotowaniu w bograczu. Znajdziesz w nim porady i przepisy prosto z madziarskiej kuchni.

Spaghetti

Składniki:

  • 1 paczka makaronu spaghetti 400g
  • 2 puszki pomidorów lub 500ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Do garnka wlewamy 4 szklanki wody i 500ml przecieru pomidorowego. Dodajemy posiekany czosnek. Do tak przygotowanych składników wkładamy makaron. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania należy przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował i nie przywarł do ścianek naczynia. Przy okazji warto wspomnieć, że przypaleniu najlepiej zapobiega garnek żeliwny, który zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Na koniec całość dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Burrito

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 przecier pomidorowy lub puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • tortilla (gotowe placki)
  • ser żółty
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Przygotuj farsz: podsmaż pokrojoną cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż na patelni biwakowej, aż się przyrumieni. Następnie dodaj przecie pomidorowy, odsączoną fasolę z puszki. Całość dopraw według gustu i gotuj przez ok. 5-7 minut, aż farsz stanie się na tyle gęsty, że będzie można nim faszerować tortille.

Przygotuj tortille: na folii aluminiowej rozłóż tortillę – ważne, by folia miała większy rozmiar niż placek tortilla. Nałóż na środek placka farsz, dodaj sera żółtego i zawiń tortillę w kopertę lub rulon. Piecz w folii do momentu, aż tortilla się zarumieni.

Burrito możesz podawać z sosem czosnkowym – wystarczy jogurt naturalny i czosnek!

Tosty francuskie z owocami

Składniki:

  • 1 chleb tostowy
  • cukier
  • 5 jajek
  • owoce

Każdy tost zamocz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w cukrze. Ułóż tosty w formie bochenka, a następnie całość owiń folią aluminiową i umieść nad ogniskiem, by tosty w całości się opiekły. Gotowe tosty francuskie podaj z ulubionymi owocami.

Hawajskie hamburgery

Składniki:

  • 6 bułek
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 1 opakowanie szynki w plastrach
  • 1 opakowanie sera w plastrach
  • 2 opakowania sera topionego w plastrach
  • sałata
  • majonez, ketchup
  • 1 opakowanie przyprawy do grilla

Rozłóż bułki i każdą połówkę posyp przyprawą, którą możesz zabrać na wyprawę w breloczku z przyprawami, który ma przegródki na sól, pieprz, paprykę i – doskonale konwiniujące z ananasem – curry. Na dolnych połówkach połóż kolejno sałatę, szynkę, plaster ananasa, ser. Całość przykryj górną połówką bułki wcześniej posmarowanym majonezem i ketchupem. Tak przygotowane hamburgery owiń folią aluminiową i umieść na grillu, aby bułka się opiekła, a ser roztopił.

Jeśli nie lubisz ananasa, możesz zastąpić go pomidorem, ogórkiem, cukinią lub innymi ulubionymi warzywami.

Autor: Joanna Rassmus

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2017

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel