8 szybkich przepisów na wartościowe jedzenie na campingu!

2017-08-24
8 szybkich przepisów na wartościowe jedzenie na campingu!

Wyjeżdżasz na camping i martwisz się tym, co będziesz jeść z dala od cywilizacji? Jedzenie w słoikach raczej nie jest Twoim ulubionym daniem? A zupki chińskie i zalewane wrzątkiem purée już się Tobie przejadło? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy 10 przepisów na proste i łatwe w przygotowaniu wartościowego jedzenia na biwaku. Uwierzcie, że gotowanie na campingu to jedna z przyjemniejszych czynności, a smak potraw jest na tyle niepowtarzalny, że w domowych warunkach nie uda się go odtworzyć.

Makaron z serem

Składniki:

  • 500g makaronu
  • 250g sera żółtego tartego (gouda, cheddar, parmezan)
  • 400 ml słodkiej śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, gałka muszkatołowa

Zagotuj w garnku wodę na makaron. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente. Odcedź. Do garnka wlej słodką śmietankę, przypraw do smaku, a następnie dodaj odcedzony makaron. Gdy śmietanka zacznie powoli wrzeć, dodaj ser. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia sera. Gotowy makaron przełóż z garnka do foremek aluminiowych, a następnie posyp serem i na chwilę umieść nad ogniskiem, by zewnętrzna warstwa sera lekko się spiekła.

Pieczone warzywa z kiełbasą

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 kiełbasy
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek

Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski, a pokrojoną kiełbasę podsmaż w garnku. Następnie usmażoną kiełbaskę dodaj do warzyw. Przypraw według uznania. Tak przygotowane składniki umieść w foremkach aluminiowych lub we wcześniej przygotowanych kieszonkach z folii aluminiowej. Każdą foremkę szczelnie zamknij, a następnie piecz w żarze ok. 20 minut.

Chili con carne

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów w kostkę lub 0,5l przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili (względem uznania)

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę oregano. Po ok. 1 minucie smażenia dodajemy mięso oraz pozostałe przyprawy. Całość smażymy, aż mięso zmieni kolor. Do garnka wlewamy pomidory oraz bulion lub wodę. Dusimy ok. 15-20 minut, aż pomidory się rozmiękną. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, delikatnie mieszając. Danie gotowe!

Gulasz z warzywami

Składniki:

  • 0,5kg mięsa gulaszowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka

Do mięsa dodajemy musztardę i posiekany czosnek – mięso mieszamy tak, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Rozgrzewamy w garnku olej, na którym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso. Całość smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy resztą przypraw według uznania. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i ok. 200ml wody. Dusimy ok. 30 minut. Danie podajemy z chlebem, upieczonymi ziemniakami lub ugotowanym wcześniej makaronem.

Spaghetti

Składniki:

  • 1 paczka makaronu spaghetti 400g
  • 2 puszki pomidorów lub 500ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Do garnka wlewamy 4 szklanki wody i 500ml przecieru pomidorowego. Dodajemy posiekany czosnek. Do tak przygotowanych składników wkładamy makaron. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania należy przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował i nie przywarł do ścianek garnka. Na koniec całość dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Burrito

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 przecier pomidorowy lub puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • tortilla (gotowe placki)
  • ser żółty
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Przygotuj farsz: podsmaż pokrojoną cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni. Następnie dodaj przecie pomidorowy, odsączoną fasolę z puszki. Całość dopraw według gustu i gotuj przez ok. 5-7 minut, aż farsz stanie się na tyle gęsty, że będzie można nim faszerować tortille.

Przygotuj tortille: na folii aluminiowej rozłóż tortillę – ważne, by folia miała większy rozmiar niż placek tortilla. Nałóż na środek placka farsz, dodaj sera żółtego i zawiń tortillę w kopertę lub rulon. Piecz w folii do momentu, aż tortilla się zarumieni.

Burrito możesz podawać z sosem czosnkowym – wystarczy jogurt naturalny i czosnek!

Tosty francuskie z owocami

Składniki:

  • 1 chleb tostowy
  • cukier
  • 5 jajek
  • owoce

Każdy tost zamocz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w cukrze. Ułóż tosty w formie bochenka, a następnie całość owiń folią aluminiową i umieść nad ogniskiem, by tosty w całości się opiekły. Gotowe tosty francuskie podaj z ulubionymi owocami.

Hawajskie hamburgery

Składniki:

  • 6 bułek
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 1 opakowanie szynki w plastrach
  • 1 opakowanie sera w plastrach
  • 2 opakowania sera topionego w plastrach
  • sałata
  • majonez, ketchup
  • 1 opakowanie przyprawy do grilla

Rozłóż bułki i każdą połówkę posyp przyprawą do grilla. Na dolnych połówkach połóż kolejno sałatę, szynkę, plaster ananasa, ser. Całość przykryj górną połówką bułki wcześniej posmarowanym majonezem i ketchupem. Tak przygotowane hamburgery owiń folią aluminiową i umieść na grillu, aby bułka się opiekła, a ser roztopił.

Jeśli nie lubisz ananasa, możesz zastąpić go pomidorem, ogórkiem, cukinią lub innymi ulubionymi warzywami.

Autor: Joanna Rassmus

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2017
Przeczytaj pozostałe artykuły
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel