8 szybkich przepisów na wartościowe jedzenie na campingu!

Wyjeżdżasz na camping i martwisz się tym, co będziesz jeść z dala od cywilizacji? Jedzenie w słoikach raczej nie jest Twoim ulubionym daniem? A zupki chińskie i zalewane wrzątkiem purée już się Tobie przejadło? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy 10 przepisów na proste i łatwe w przygotowaniu wartościowego jedzenia na biwaku. Uwierzcie, że gotowanie na campingu to jedna z przyjemniejszych czynności i nie jest tak trudne, jak się wydaje. Dodatkowo smak potraw przygotowanych w pięknym otoczeniu przyrody na kuchenkach turystycznych lub nawet na ognisku jest na tyle niepowtarzalny, że w domowych warunkach nie uda się go odtworzyć.
Makaron z serem
Składniki:
- 500g makaronu
- 250g sera żółtego tartego (gouda, cheddar, parmezan)
- 400 ml słodkiej śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, gałka muszkatołowa
Zagotuj w garnku wodę na makaron. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente. Odcedź. Do garnka biwakowego wlej słodką śmietankę, przypraw do smaku, a następnie dodaj odcedzony makaron. Gdy śmietanka zacznie powoli wrzeć, dodaj ser. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia sera. Gotowy makaron przełóż z garnka do foremek aluminiowych, a następnie posyp serem i na chwilę umieść nad ogniskiem, by zewnętrzna warstwa sera lekko się spiekła.
Pieczone warzywa z kiełbasą
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2-3 ziemniaki
- 2 kiełbasy
- 1 cebula
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski turystycznej, a pokrojoną kiełbasę podsmaż w garnku. Następnie usmażoną kiełbaskę dodaj do warzyw. Przypraw według uznania. Tak przygotowane składniki umieść w foremkach aluminiowych lub we wcześniej przygotowanych kieszonkach z folii aluminiowej. Każdą foremkę szczelnie zamknij, a następnie piecz w żarze ok. 20 minut.
Chili con carne
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów w kostkę lub 0,5l przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili (względem uznania)
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę oregano. Po ok. 1 minucie smażenia dodajemy mięso oraz pozostałe przyprawy. Całość smażymy na patelni turystycznej, aż mięso zmieni kolor. Do garnka wlewamy pomidory oraz bulion lub wodę. Dusimy ok. 15-20 minut, aż pomidory się rozmiękną. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, delikatnie mieszając. Danie gotowe!
Gulasz z warzywami
Składniki:
- 0,5kg mięsa gulaszowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka
Do mięsa dodajemy musztardę i posiekany czosnek – mięso mieszamy tak, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Rozgrzewamy w garnku olej, na którym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso. Całość smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy resztą przypraw według uznania. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i ok. 200ml wody. Dusimy ok. 30 minut. Danie podajemy z chlebem, upieczonymi ziemniakami lub ugotowanym wcześniej makaronem. Jeśli gulasz chcesz przygotowaćtradycyjnie w kociołku węgierskim, serdecznie zapraszamy do przeczytania naszego wpisu o gotowaniu w bograczu. Znajdziesz w nim porady i przepisy prosto z madziarskiej kuchni.
Spaghetti
Składniki:
- 1 paczka makaronu spaghetti 400g
- 2 puszki pomidorów lub 500ml przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 4 szklanki wody
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Do garnka wlewamy 4 szklanki wody i 500ml przecieru pomidorowego. Dodajemy posiekany czosnek. Do tak przygotowanych składników wkładamy makaron. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania należy przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował i nie przywarł do ścianek naczynia. Przy okazji warto wspomnieć, że przypaleniu najlepiej zapobiega garnek żeliwny, który zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Na koniec całość dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Burrito
Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 przecier pomidorowy lub puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- tortilla (gotowe placki)
- ser żółty
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
Przygotuj farsz: podsmaż pokrojoną cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż na patelni biwakowej, aż się przyrumieni. Następnie dodaj przecie pomidorowy, odsączoną fasolę z puszki. Całość dopraw według gustu i gotuj przez ok. 5-7 minut, aż farsz stanie się na tyle gęsty, że będzie można nim faszerować tortille.
Przygotuj tortille: na folii aluminiowej rozłóż tortillę – ważne, by folia miała większy rozmiar niż placek tortilla. Nałóż na środek placka farsz, dodaj sera żółtego i zawiń tortillę w kopertę lub rulon. Piecz w folii do momentu, aż tortilla się zarumieni.
Burrito możesz podawać z sosem czosnkowym – wystarczy jogurt naturalny i czosnek!
Tosty francuskie z owocami
Składniki:
- 1 chleb tostowy
- cukier
- 5 jajek
- owoce
Każdy tost zamocz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w cukrze. Ułóż tosty w formie bochenka, a następnie całość owiń folią aluminiową i umieść nad ogniskiem, by tosty w całości się opiekły. Gotowe tosty francuskie podaj z ulubionymi owocami.
Hawajskie hamburgery
Składniki:
- 6 bułek
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 1 opakowanie szynki w plastrach
- 1 opakowanie sera w plastrach
- 2 opakowania sera topionego w plastrach
- sałata
- majonez, ketchup
- 1 opakowanie przyprawy do grilla
Rozłóż bułki i każdą połówkę posyp przyprawą, którą możesz zabrać na wyprawę w breloczku z przyprawami, który ma przegródki na sól, pieprz, paprykę i – doskonale konwiniujące z ananasem – curry. Na dolnych połówkach połóż kolejno sałatę, szynkę, plaster ananasa, ser. Całość przykryj górną połówką bułki wcześniej posmarowanym majonezem i ketchupem. Tak przygotowane hamburgery owiń folią aluminiową i umieść na grillu, aby bułka się opiekła, a ser roztopił.
Jeśli nie lubisz ananasa, możesz zastąpić go pomidorem, ogórkiem, cukinią lub innymi ulubionymi warzywami.
Autor: Joanna Rassmus